Az energia szabadságot és biztonságot ad…

LEGUTÓBB FRISSÍTVE: 2020. szeptember 21.

Gondoljon a jövőjére, tervezzen előrelátóan háza teljesítményével kapcsolatban is. És igen, gondoljon a fázisokra, amperekre is, ha biztonságot szeretne. Egy lakás, vagy ház maximális áramfelvételét minden esetben a fogyasztásmérőnél elhelyezett főbiztosító névleges árama határozza meg. Ez az úgynevezett áramszolgáltatói kismegszakító, mely az áramszolgáltató tulajdonát képezi. Névleges árama a fogyasztási hely szerződésében rögzített. Bővítését és plombálását – a megfelelő dokumentációk regisztrált villanyszerelővel történő elkészíttetése és beadása után – kizárólag az áramszolgáltató szakemberei végezhetik. Ezt nevezzük teljesítmény-, vagy amper bővítésnek, egyes esetekben egyben fázisbővítésnek.

Döntse el, Ön mit szeretne, mi a célja?

Alapvetően egy kérdést kell megválaszolnia, de arra kérjük, gondolja át tényleg, mi az Ön és családja egyedi szükséglete. Nem csak ebben a pillanatban, de mondjuk 2-5-10 év múlva.

 • Csupán jelenlegi áramfogyasztását szeretné kiváltani?
 • Vagy várhatóan áramfogyasztás bővülésre kell számolnia (pl. család, fűtéskiváltás árammal, növekvő klimatizálás)?

Ha az első esetről beszélünk, legtöbbször semmilyen, a szolgáltatónál kezdeményezett hálózatbővítésre nincs szükség. Ha a második esetről van szó, akkor viszont előjöhet az Amper bővítés, valamint a Fázisbővítés.

Fázisbővítés vs. Amper bővítés

Fázisbővítés – mikor kell?

 • Fázist akkor kell bővítenie, ha 1 fázisú a rendszere, és havi 460kW-nál (37 Ft/kWh áron számolva 17,000 forint/hó) kevesebbet fogyaszt, de a közeli jövőben effölött fogyasztana (pl. jövőbeni részbeni vagy teljes fűtéskiváltás miatt).

Ampert két esetben kellhet bővítenie:

 • Ha 1 fázisú a rendszere, havi 460kW-nál jóval kevesebbet fogyaszt, de a jövőben fogyasztása emelkedni fog, mégis elég lesz Önnek legfeljebb ennyi fogyasztás (37 Ft/kWh áron számolva 17,000-18,000 forint/hó).
 • Ha 3 fázisú a rendszere, de a jövőben akkora teljesítménynövekedéssel tervez, ami nem fér át az áramszolgáltató biztosította rendszeren (pl. 3×16 ampere van, de fűtést is szeretne kiváltani).

Ha ismeri a fázisai, és az amperei számát… Van egy ökölszabály: ha napelemes rendszert szeretne, 1 fázis esetén legfeljebb 5kW-os rendszert telepíthet. Akkor is, ha 25 vagy 32 Amperes az az egy fázis, és arra a lenti számolás 5.7kW-os, és 7.3kW-os átáramló teljesítményeket mutat. A legjobb, ha konzultál…

Kizárólag minősített villanyszerelőre bízza

Az elektromos hálózat egy része a szolgáltató tulajdona, ezen csak minősített villanyszerelők végezhetnek javítást, átalakítást. Ha bármi okból teljesítménybővítésre van szüksége. Ha átalakítana, szabványosítana, felkészítené rendszerét. Partnereink országos lefedettséggel biztosítanak E-ON, ELMŰ, ÉMÁSZ és NKM minősített villanyszerelőket, mindennemű elektromos igényre. Keressen bennünket nyugodtan, segítünk!

Maximum teljesítmények 1 és 3 fázisos rendszerek esetén

Alább láthatja, hogy 1 illetve 3 fázis esetén mekkora összteljesítményt vehet le a hálózatról. Ha vissza szeretne termelni, körülbelül ugyanennyit pumpálhat vissza a hálózatba, azzal a különbséggel, hogy 1 fázison a szolgáltató legfeljebb 5kW-ot engedélyez. Ezt jelentik az egyes jelek:

ennyit fogyaszthat az adott rendszeren
ennyit termelhet meg és tölthet föl az adott rendszeren
ennyiben korlátozza a szolgáltató a rendszeren feltöltést*

*HMKE legfeljebb 50kW teljesítményig létesíthető, 3 fázis esetén ezt jelenti a feltöltési korlát.

**A pontos amper értékek kicsit mások lehetnek az egyes szolgáltatóknál. Az összteljesítmény ilyenkor így számolandó: fázisok száma x amper x 230.

1 fázis**

(max 5kW-os rendszert engedélyez egy fázis esetén az áramszolgáltató)

 • 10A2,300W 2,300W
 • 16A3,680W 3,680W
 • 20A4,600W 4,600W
 • 25A5,750W 5,000W
 • 32A7,360W 5,000W

3 fázis**

(max 50kW-os rendszer építhető 3 fázis, és a fázisonkénti maximum, 80A esetén)

 • 3x10A6,900W 6,900W
 • 3x16A11,040W 11,040W
 • 3x20A13,800W 13,800W
 • 3x25A17,250W 17,250W
 • 3x32A22,080W 22,080W
 • 3x40A27,600W 27,600W
 • 3x50A34,500W 34,500W
 • 3x63A43,470W 43,470W
 • 3x80A55,220W 50,000W

Amper bővítés és fázisbővítés lépései

Előfeltételek:

A teljesítmény-bővítés lehetősége erősen függ a házában lévő hálózat állapotától, a vezetékek keresztmetszetétől, a megfelelő érintésvédelem meglététől, a mérőszekrény típusától és elhelyezésétől. Pont ezért szükséges egy előzetes felülvizsgálat, melynek során megállapításra kerül a bővítés lehetősége. Régebbi épületeknél gyakori, hogy felújítás nélkül nem lehet bővítést végezni!

Regisztrált és minősített Villanyszerelő kell:

A fogyasztásmérő helyet felül kell vizsgáltatni egy ajánlott és regisztrált villanyszerelővel. Nem elég egy általános villanyszerelő, ehhez áramszolgáltatói ajánlott szerelői minősítéssel, regisztrált villanyszerelői vizsgával kell rendelkezni

A bővítés menete:

 • Fogyasztásmérő hely felülvizsgálata (nem szükséges, de erősen javasoljuk)
 • Teljesítménybővítés kezdeményezése az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán (Ehhez szükséges a regisztrált villanyszerelő által elkészített B345. sz. csatlakozó műszaki dokumentáció és kivitelezői nyilatkozat. Amennyiben a teljesítmény-bővítés csatlakozási díj megfizetését igényli, úgy azt az ügyfélszolgálaton bankkártyás, vagy postai csekkes befizetéssel rendezni kell!)
 • Fogyasztási hely elektromos hálózatának szükséges változtatása, cseréje
 • Főbiztosítók és mérőóra cseréje (áramszolgáltató által minősített szakember végezheti)

A szerződés elkészültét követően az áramszolgáltató szakemberei elvégzik a főbiztosító(k), szükség esetén a fogyasztásmérő cseréjét és a zárópecsételést (visszaplombálást). Átfutási idő: kb. 8 munkanap. A zárópecsét felhelyezésekor a fogyasztónak vagy meghatalmazottjának jelen kell lennie és a regisztrált villanyszerelő kivitelezői nyilatkozatát be kell mutatnia az áramszolgáltató szerelőinek!

A bővítés díja (számoljon ki mindent könnyedén Ön is):

A fázisok számától függetlenül 32A-ig nem kell csatlakozási díjat fizetni, csak kb. 8,000 Ft kiszállási díjat. Efölött a bővítés díja amperenként 4,572 Ft.

Fázis- és Amper bővítés Kalkulátor

1. Erről bővít
(pl 16, vagy 16-16-16)
2. Erre bővít
(csak 3 fázisra)
Ingyenes
32 Amper
(32A alanyi jogon jár)
Bővítés
0 Amper
0W » 0W
FIZETENDŐ
0 Ft
0 Amper bővítés

Meglévő mérőpont esetén minden teljesítmény váltáskor szükséges:

• vagy a mérőóra átprogramozása (8 500 Ft),
• vagy ha túl régi a készülék, akkor mérőóracsere (36 195 Ft).

A fenti költséghez – az Ön egyedi adottságai függvényében – hozzájöhet még:
• a belső elektromos hálózat szükség szerinti korszerűsítése, szabványosítása,
• valamint a mérőóra esetleges áthelyezése telekhatárra.

Ezeket a költségeket a fenti számolás nem tartalmazza. Mielőtt költségeket számol, azt javasoljuk, mindenképpen méresse fel fogyasztási helyét a szolgáltatója által regisztrált és minősített villanyszerelővel!

Mikor kell külön terveztetni?

Amennyiben a mérőhely nem a tulajdonjogi határon van (a csatlakozó vezetéken lévő első kötésponton), tehát a csatlakozási pont (tulajdonjogi határ) és a mérőhely között van olyan vezetékszakasz, amely méretlen szakasz ugyan, de a fogyasztó tulajdona, úgy kérhetnek villamos tervet!
A villamos terv esetleges szükségességét az áramszolgáltató minden esetben feltünteti a kiadott Műszaki-Gazdasági Tájékoztatóban, így annak megléte elengedhetetlen feltétele az árajánlat-készítésnek és a kivitelezés megkezdésének.

Mikor nem kell külön terveztetni?

Amennyiben a fogyasztásmérő hely a csatlakozó vezeték végpontján, a tulajdonjogi határon van (pl. családi házak esetén), úgy nem szükséges villamos tervet készíttetni, elegendő a regisztrált villanyszerelő által típus-fogyasztásmérő szekrénnyel kialakított mérőhely és annak dokumentációja.

Kizárólag minősített villanyszerelőre bízza

Az elektromos hálózat egy része a szolgáltató tulajdona, ezen csak minősített villanyszerelők végezhetnek javítást, átalakítást. Ha bármi okból teljesítménybővítésre van szüksége. Ha átalakítana, szabványosítana, felkészítené rendszerét. Partnereink országos lefedettséggel biztosítanak E-ON, ELMŰ, ÉMÁSZ és NKM minősített villanyszerelőket, mindennemű elektromos igényre. Keressen bennünket nyugodtan, segítünk!