Mi kell ahhoz, hogy fűtését napelemekkel oldja meg? Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, átlagos hőszigetelésű házak esetén sok-sok energia, és nagy tetőfelület. Jól hőszigetelt házaknál viszont jó néhány lehetőség, attól függően, hogy most kezd építkezni, vagy már meglévő fűtését szeretné napelemekkel kiváltani. És attól függően, mennyi pénzt szán rá. Ebben a cikkben tisztán, érthetően elmagyarázzuk, mire számítson, ha fűtéskiváltásban gondolkodik.

Napelemes rendszer elektromos fűtésre – pro és kontra

Egyre több érv szól a napelemes energiatermelés fűtési célú felhasználása mellett. 2010 óta körülbelül harmadára esett a napelemes modulok ára (Euro/Watt). Sokat fejlődtek az elektromos alapú fűtési lehetőségek, és ami még fontosabb, egy sor jogszabály kényszeríti az ingatlantulajdonosokat egyre komolyabb hőszigetelésre, egyre komolyabb energiahatékonyságra. Ez a környezet egyértelműen kedvez a napelemek fűtési célú felhasználásának. Ha már most szeretné tudni, mi ennek a cikknek a végkövetkeztetése, itt megnézheti, mi szól a napelemről fűtés mellett, és mi ellene.

ÉRVEK PRO

 • Ingyen fűti házát

 • Nem kell bonyolult gépészet a házába

 • Nem kell vizes rendszer

 • Nem kell kéményt engedélyeztetni, felülvizsgáltatni

 • Nincs gázművek, pellet, tűzifa, brikett

ÉRVEK KONTRA

 • Áramszünet esetén nincs fűtése

 • Egy szolgáltatótól függ

 • Betáp-sapka kockázat*

A fentiek mellett a napelemre való minél magasabb fokú átállást támogatja a piaci, a politikai, ezzel a jogszabályi környezet is. Céges energiahatékonysági pályázatok indulnak, magánszemélyeknek államilag támogatott, 0% THM korszerűsítési hitelek állnak folyamatosan rendelkezésére. Ez egy nyilvánvaló trend. Plusz érdemes megemlíteni, hogy a magyarországi áramárak (37 Ft/kWh – 2020. január) az EU legalacsonyabb árai. A német piacon a fogyasztók több mint kétszer ennyit fizetnek kilowattonként. A tendencia az energiaár-emelkedés. Amiből az egyik leginkább megtérülő kijárat a napelemes rendszer, beleértve a fűtési energia megtermelését is. (Nagyon jól kamatozik a napelem)

A “Betáp-sapka” kockázat

Meglehetősen sok érv szól az áttérés mellett… Ugyanakkor azt sem hallgathatjuk el a sok pozitívum mellett, hogy mi van, ha a szolgáltató egy körzetben “túl sok” napelemes rendszert enged bekötni, és nem tart ezzel lépést rendszerfejlesztésben. A napelemes házak ugyanis a szolgáltató transzformátorállomásaira vannak kötve, így hiába ad a szolgáltató engedélyt egy X kilowattos rendszerre, ha a környéken épült több napelemes rendszer miatt nem engedi betáplálni ezt a teljesítményt, hanem lekorlátoz (Betáp-sapka*). Nyilván alapvetően ez nem érdeke, hiszen a napelemes kisrendszerek hálózatba engedésén a szolgáltató alapvetően jól keres. Mégis érdemes megemlíteni, hogy üzleti okokból egyes helyeken lemaradhat a rendszerfejlesztésben, ami az átállók számára kellemetlen éves végelszámoláshoz vezethet.

Mivel jár a fűtés napelemes rendszerrel való kiváltása

Vagy építkezik, vagy már van egy ingatlanja, ahol megoldást keres

Most épülő ház esetén

Kezdjük az egyszerűbbel. Ha még nem építette meg házát, akkor a tervezésnél már beszéljen tervezőjével, hogy elektromos fűtésben gondolkodik, részben vagy egészben napelemes kiváltással. Mindenképp használja a szóba jöhető legjobb hőszigetelést a falak és a tető esetében is, és ha lehet, válasszon 3, 4 vagy 5 rétegű, nemesgázzal töltött nyílászárókat. Ebben a cikkben többféle fűtési megoldáson is végigmegyünk, beszéljen tervezőjével, építészével, az Ön számára melyik az optimális fűtési mód, akár anyagilag, akár kezelhetőség szempontjából. Már az elektromos hálózat tervezésekor, és a szolgáltatótól igényelt teljesítménynél is legyen figyelemmel a magasabb áramigényre.

Már meglévő ház esetén

A legtöbben már meglévő fűtést szeretnének úgy átalakítani, hogy napenergiáról működhessen. Az ő esetükben elsődleges, hogy a ház hőszigetelése korszerű legyen. Ha nem ez a helyzet, először azt érdemes felújítani, hogy ne a levegőbe pöfögje a meleget. Ha megfelelő a hőszigetelés, akkor az a kérdés, hogy a ház és a szolgáltató hálózata elbírja-e a jövőbeni, megnövekedő igénybevételt. Ehhez célszerű kihívni egy, a szolgáltató által minősített villanyszerelőt, aki fel tudja mérni a belső hálózat állapotát, szabványosságát, és a mérőórával kapcsolatos, gyakran szükséges változtatásokat. Fűtésátalakításkor ugyancsak érdemes egy energetikai szakembert megbízni, hogy tervezze meg, milyen elektromos fűtési mód a legmegfelelőbb, és számolja ki, mekkora energiát igényel annak működtetése.

Amper- és fázisbővítés

Ezzel a témával kiemelt cikkben is foglalkozunk, de itt is említést érdemel. Ha már meglévő fogyasztási hellyel rendelkezik ott, ahol fűtést szeretne kiváltani, akkor szinte 100%, hogy ampert kell bővítenie. Ha egyfázisú a rendszere, akkor emellett fázisszámot is. Jó tudni, hogy a 90-es évek előtt épült házakban a belső – gyakran aluminium – elektromos vezetékrendszer nem bírja a nagyobb igénybevételt, így ezeket újra kell húzni korszerűbb, nagyobb keresztmetszetű rézvezetékkel. Ezeken a mérőpontokon a mérőóra is gyakran épületen belül van, ezért az új szabványok szerint ilyenkor az órát is a telekhatárra kell áthelyezni. Ezt a munkát csak a szolgáltató által minősített villanyszerelők végezhetik el, őket netes adatbázisban keresheti le, és hívhatja közvetlenül (E.ON, elmű-émász).

A fűtésrendszer át- vagy kialakítása

Számos lehetőség közül választ, de a legfontosabb, hogy ne hagyja ki az energetikusi vizsgálatot. Azt csak egy ehhez értő szakmérnök tudja megmondani, hogy az Ön háza pontosan mennyi hőt igényel, és azt hogyan, milyen megoldásból nyerheti ki. Ha vizes rendszere van kazánnal, kiválthatja azt elektromos kazánra. Ha puffertartálya is van, fűtheti az abban lévő vizet közvetlenül, elektromos fűtőszállal. Vagy építtethet föld hőszivattyút elektromos keringetéssel. Akár ki is szedheti padlófűtését, falhűtését, kiköttetheti gázkonvektorait, ha az van Önnél. Betehet ezek helyett minimális gépészetű elektromos fűtőket helyiségenként. Lényeg, hogy bármelyik rendszert is választja, ma már megtermelheti áramigényét napelemekkel.

Ha Ön egyszerűen egy jó napelemes rendszert szeretne. És belefullad az információkba, ajánlatokba, mégsem tudja, mit válasszon... Keressen bennünket nyugodtan, segítünk!

Méreg János
Ügyvezető, Sunnytech Napelem

Ingyenes tanácsot kérek

Fűtési lehetőségek napelemről (előnyökkel és hátrányokkal)

Összeszedtük, milyen lehetőségei vannak, ha hagyományos gázos vagy szilárd tüzelésű fűtését elektromosra szeretné cserélni. Az egyes rendszereknek vannak előnyei és hátrányai. Ezért minden esetben az a legcélravezetőbb, ha beszél napelemes és energetikus szakemberrel egyaránt. Akár többször is, amire megszületik az Ön számára optimális megoldás…

 • HŐSZIVATTYÚ – FÖLD/VÍZ/LEVEGŐ
  A legkorszerűbb hőcserélő technológiák közé tartozik. A rendszer a ház környezetében lévő külső közegben (földben, fúrt kút vizében, levegőben) tárolt hőenergiából nyer – elektromos áram segítségével – hűtésre vagy fűtésre energiát.
  magas hatásfokú (3-400%, vagyis 20-25% áram, 75-80% környezeti hő), tiszta, kevés árammal üzemeltethető
  kiépítése drága, gépészete bonyolult, szervizelése költséges

 • INVERTERES KLÍMA
  Az utóbbi években sokat fejlődött, korszerű hőtechnológia. A klíma fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas, a ház környezetében lévő levegőben tárolt hőenergiából nyer – elektromos áram segítségével – hűtésre vagy fűtésre energiát.
  magas hatásfokú (3-400%, vagyis 20-25% áram, 75-80% környezeti hő), gyorsan felfűt vagy hűt, kevés árammal üzemeltethető
  viszonylag drága, költséges a szervizelése, zajszennyezése van, mozgatja a levegőt, csak a légteret fűti így a falak és bútorok lassan melegednek

 • NORVÉG PANEL
  Energiahatékonyságát tekintve sosem lesz a csúcstartó, mégis nem véletlenül népszerű ez a fűtési mód. A panelek tömege nemcsak tartja a hőt, de egyben sugározza is a környezetbe, így a tárgyak, bútorok is melegszenek tőle.
  rendkívül egyszerű, nem igényel karbantartást, jó komfortérzetet ad, olcsó a fűtőtest, mindössze egy kábelt kíván
  alacsony a hatásfoka (~95%)

 • ELEKTROMOS PADLÓ- ÉS FALFŰTÉS
  Energiahatékonyságát tekintve sosem lesz a csúcstartó, mégis nem véletlenül népszerű ez a fűtési mód. A panelek tömege nemcsak tartja a hőt, de egyben sugározza is a környezetbe, így a tárgyak, bútorok is melegszenek tőle.
  egyszerű, nem vizes rendszer mégis fűti a felületet, olcsó, könnyen beszerelhető
  alacsony a hatásfoka, van aki nem szeret elektromágneses térben lenni

 • ELEKTROMOS KAZÁN
  Meglévő kazános központi fűtése elektromos kazánnal váltható ki legegyszerűbben. Ezek a készülékek könnyen beköthetőek jelenlegi rendszerébe, és 3-500 ezer forint közötti összegért meg is vásárolhatóak.
  nem igényel kéményt, berakható egy hagyományos kazán helyett, meglévő központifűtés-rendszerek könnyen elektromossá tehetők
  viszonylag drága, alacsony a hatásfoka

 • PUFFERTARTÁLY KÖZVETLEN FŰTÉSE ELEKTROMOS FŰTŐSZÁLLAL
  A legtöbb esetben ugyan nem megoldás, de igazán jól szigetelt házakban ez a megoldás is szóba jöhet. Puffertartály, amit tűz helyett árammal melegít. Vizes rendszert igényel, és kisebb csőátmérőt, mint egyéb kazános fűtéseknél szokásos!!
  olcsó, sok puffertartályba könnyen beépíthető
  a legtöbb esetben csak kiegészítő fűtésnek jó (önmagában nem képes ellensúlyozni egy normál szigetelésű ház hőveszteségét)

Amit még biztosan tudni szeretne

Mennyi elektromos energiát igényel a fűtés?

Vagyis hány forintnyi havi áramot kell betermelnie ahhoz, hogy a végén nullára jöjjön ki? Ezt a ház hőszigetelése, és a választott fűtési mód együttesen határozza meg. Minél kisebb egy ház hővesztesége a falakon, nyílászárókon, födémen, annál kevesebb energiát kell pótolni. És minél hatékonyabban használja fűtési célra az áramot, annál olcsóbban termeli meg ezt az Önnek szükséges fűtési energiát. Egy nagyon jól hőszigetelt, hőszivattyúval fűtött ház éves fűtési költségére elég az év során átlagosan havi mindössze 1-2 ezer forint áramot megtermelni. Ugyanakkor egy átlagosan szigetelt ház évi 240 ezer forint gázszámlával már havi 40 ezer forintnyi áramot kell betermeljen a rendszerbe, hogy elektromosra cserélhesse a gázkazánt, és mégse kelljen fűtésért fizetni. Ha ebben gondolkodik, azt javasoljuk, mindenképp bízzon meg energetikus szakértőt, hogy az Ön esetére kidolgozhassa az optimális megoldást!

Mekkora tetőfelületre van hozzá szükség?

Ezt két paraméter határozza meg: mekkora energiát kell betermelni havi átlagban, hogy nullázva legyen a fűtés, illetve milyen teljesítményű napelemeket használunk mindehhez. Aki nem fogyaszt sokat, vagy nagy a tetőfelülete, választhat olcsóbb, “gyengébb” paneleket. Akinek fogyasztásához mérten kis tetőfelülete van, ha ki szeretne váltani, célszerű nagyobb teljesítményű paneleket választania. Ez azt jelenti, hogy ugyanakkora modullal több áramot tud megtermelni. Na de maradjunk a két fenti példánál. Mint a két véglet mutatja, tág határok között mozgunk. Havi 1-2 ezer forintos áramszámlát 2 modullal vígan megtermelhetünk (0.6kW), ami mindössze 3.5 négyzetméter tetőfelületet kér. De havi 40 ezer forintnyi áram előállításához (12kW-os napelemes rendszer) már közel 70 négyzetméternyi modul kell, Canadian Solar 305W modullal számolva. Még erősebb panelt (Canadian Solar 365W) használva is 61 négyzetméter tető kell, ami nem kevés. Főleg, hogy csak a napos oldal jöhet szóba…

Milyen megtérülésű egy ilyen rendszer?*

Alapvetően elmondható, hogy minél nagyobb kapacitást épít, annál gyorsabban megtérül. De csak akkor, ha meglévő fogyasztásának kiváltására használja. A fenti példák esetében a havi 1-2 ezer forintnyi áramot termelő rendszer – önmagában – több, mint 20 év alatt térül meg. De ha ugyanez a háztartás minden áramfogyasztását napelemről fedezi, nem csak a fűtésre fordított minimális költségét (pl. egy 5kW-os rendszerrel havi 18000 forintot termel a hálózatra), akkor 9.5 év alatt visszahozza a rendszer az árát. Érdekes ugyanakkor, hogy a “pazarló”, gázfűtést kiváltó háztartás esetében bár drágább a beruházás, mégis gyorsabban, 8.5 év alatt megtérül, mivel nagyobb számlát vált ki vele.

*A magyarországi piacokon 2020-ban átlagos rendszerépítési árakkal, és 37 Ft/kWh áramárral számoltunk.

Ha Ön egyszerűen egy jó napelemes rendszert szeretne. És belefullad az információkba, ajánlatokba, mégsem tudja, mit válasszon... Keressen bennünket nyugodtan, segítünk!

Méreg János
Ügyvezető, Sunnytech Napelem

Ingyenes tanácsot kérek