Ha napelemes rendszert (Háztartási Méretű Kiserőművet – HMKE) szereretne, két alapvető folyamaton kell végigmennie – akár részben egyedül, akár hozzáértő szolgáltató segítségével:

  1. Engedélyeztetés,
  2. Telepítés (és utána a rendszerbe bekötés).

Ezek nélkül ma nem helyezhető üzembe napelemes termelő. A napelemes telepítő cégek zöme segít Önnek ezeket a lépéseket végigcsinálni. Összeírtuk, mit kell tennie, ha elindítaná a HMKE engedélyeztetést és a napelemes rendszer telepítést.

1. Engedélyeztetés

Itt láthatja a teljes HMKE-engedélyeztetési folyamatot. Ha el szeretné indítani, a letölthető dokumentumok között megtalál minden szükséges anyagot. Ha nem szeretne ezekkel foglalkozni, egyszerűen töltsön ki egy meghatalmazást, és a teljes folyamatot mi egyetlen lépésben elintézzük Önnek.

1.

igénybejelentés

legfeljebb 1-2 nap

Beadja szolgáltatójához a HMKE igénybejelentőt tervezett rendszeréről.

a rendszer építtetője – ÖN

Ehhez valószínűleg beszélnie kell szakemberrel, mert tudnia kell, pontosan milyen rendszere lesz. Ezt a fogyasztásából, jövőbeni igényei alakulásából, és ingatlanjának lehetőségeiből lehet kikalkulálni. Célszerű már ekkor regisztrált villanyszerelővel megnézetnie, hogy a háza belső hálózata alkalmas-e a tervezett rendszer fogadására. Ha nem, fel kell újítania a belső hálózatot, és fázisbővítést is kellhet kérnie. Ha minden rendben, az igénybejelentést ez a villanyszerelő is el tudja Önnek intézni.

Regisztrált villanyszerelők: EON, elmű-émász

Letölthető igénybejelentő: EON, elmű, émász

Igény bejelentése: EON, elmű, émász

2.

műszaki vizsgálat

legfeljebb 30 nap

Szolgáltatója megvizsgálja, hogy a tervezett rendszer megfelelő, és az adott helyen megvalósítható-e.

az Ön szolgáltatója

Nem csak azt nézik meg, hogy milyen komponensekből áll a tervezett rendszer. Azt is vizsgálják, hogy hogy az Ön által leadott és igényelt napelemes rendszert az Ön illetve a szolgáltató hálózata biztonsággal tudja kezelni. Szolgáltatójától ilyenkor kétféle választ kaphat: engedélyezik, vagy elutasítják az igényelt rendszer megvalósítását.

3.

tervezés, engedélyeztetés indítása

legfeljebb 90 nap

A tényleges rendszer műszaki terveinek elkészítése, engedélyeztetése. Erre 90 nap áll rendelkezésre.

tervező vagy napelemes cég

Itt már a konkrét paraméterek alapján elkészülnek a papírok: a Csatlakozási dokumentáció és az Egyvonalas rajz. Ezeket 90 napon belül kell benyújtani a szolgáltatónak. A rendszer terveit már annak a napelemes cégnek kell elkészítenie, amelyikkel Ön szerződik a rendszere kiépítésére. A dokumentumok szolgáltatójához történő beadásáról is ez a cég gondoskodik.

biztonság, magas hozam – már csak a telepítés van hátra

2. Telepítés

A telepítés azután kezdődhet el, hogy a szolgáltató a Terv vizsgálat során jóváhagyta a fejleszteni kívánt rendszerre beadott összes dokumentumot. Ezután 180 nap áll az Ön rendelkezésére, hogy az engedélyeztetett termelőt kiépítse. Ha lecsússza ezt az időpontot, újra kell kezdenie az Igénybejelentéstől.

1.

terv vizsgálat

legfeljebb 15 nap

Szolgáltatója megvizsgálja, hogy a tervezett rendszer megfelelő, és az adott helyen megvalósítható-e.

az Ön szolgáltatója

A szolgáltató megvizsgálja a beadott műszaki rajzokat (Csatlakozási dokumentáció, Egyvonalas rajz, K2). Ha a rendszere szabványos, kivitelezhető, megadja az engedélyt a telepítésre. Erre 180 nap áll rendelkezésére. Egyeztessen időpontot a napelemes céggel a telepítésről.

2.

telepítés

legfeljebb 180 nap

Telepíti az adottságaira kidolgozott, engedélyeztetett rendszert. Ez igénytől függően 1–10 nap.

napelemes cég

5-6kW teljesítményig a telepítés 1 nap. 7-8 kW-ig 2 nap, egy 15kW-os rendszer telepítése 3-4 nap alatt megvan. A kész rendszerről a napelemes kivitelező cégtől készre jelentési dokumentumot kap. Ezzel intézkedhet szolgáltatója felé. Itt már csak egy lépésre van attól, hogy soha többé ne fizessen számlát.

3.

rendszerbe bekötés

15 nap + kiszállás

A rendszert a Készre jelentési dokumentum megküldésével jelentheti készre szolgáltatójánál.

az Ön szolgáltatója

Amikor elfogadják rendszere bejelentését, erről hivatalosan értesítik. Ezután már csak időpontot kell egyeztetnie óracsere miatt. Ezt megteheti a szolgáltató által regisztrált villanyszerelő keresőben.

Regisztrált villanyszerelők: EON, elmű-émász

0 forintos számla, biztonságos jövő, kockázatmentes befektetés

Dokumentumok, hasznos linkek HMKE engedélyeztetéshez

Intézzük Önnek inkább mi?

Az egész engedélyeztetéssel nem kell foglalkoznia, ha velünk építteti napelemes rendszerét. Egyszerűen töltse le ezt a meghatalmazást, töltse ki, nyomtassa ki, és aláírva küldje el nekünk. A többit mi intézzük.