Napelemek: Minden költség, ami szóba jöhet

LEGUTÓBB FRISSÍTVE: 2020. szeptember 14.

Ön valószínűleg számlák nélkül szeretne élni. Vagy fogalmazzunk úgy: szeretné, ha a nap energiájából biztos jövőt teremthetne. A napelemes rendszerre való áttérés néha előzetesen nem számolt költségekkel jár. Ha korszerűtlen, nem szabványos otthoni hálózata, fel kell készítenie az új kihívásokra. Az újabb ingatlanok tulajdonosai leginkább a kevésbé költséges amperbővítéssel találkozhatnak. A régebben épült házak elektromos rendszere ennél több figyelmet igényelhet. Összeszedtük, milyen költségekkel kellhet számolnia. De jó, ha tudja, hogy a helyi sajátosságok miatt minden esetben érdemes energetikusra, illetve minősített villanyszerelő szakemberre bíznia a felmérést.

Segítünk, hogy lássa a napelemes rendszer összes költségét

1. Az elektromos hálózat felülvizsgálata, szabványosítása

[a költség a meglévő rendszer állapotától és a tervezett bővítés mértékétől függ]

Ez lehet, hogy semmibe nem kerül, vagy legfeljebb egy szakember 10-20 ezer forintos kiszállási díját és szakértelmét kell megfizetnie. De ha több áramfogyasztást szeretne kiváltani, mint amennyi a pillanatnyi számlája (pl. rásegítene elektromos fűtéssel jelenlegi gázos vagy vegyestüzelésű rendszerére)… Lehet, hogy ampert vagy fázist kell bővítenie. A régebben, a 90-es évek előtt épült házak esetében előfordulhat, hogy a belső elektromos hálózatot is korszerűsíteni kell. Hiszen valószínűleg nem arra készült, hogy elektromos radiátorokat, klímát működtessen róla. Mai igényekhez mérten korszerűtlenek lehetnek a vezetékek, biztosítékok: Lehet, hogy nem képesek egy megnövekedett igény kielégítésére. Ezt mindenképp érdemes helyszíni felméréssel tisztázni.

Energetikus szakértő2020-02-28T08:31:40+02:00

Ha fűtéskiváltásban gondolkodik, mindenképp javasoljuk, hogy kérje ki energetikus szakértő véleményét. Tudnia kell, hogy a meglévő szigetelés és hőveszteségek miatt mekkora energiát kell elektromos fűtéssel a “házba bepumpálni”. Az energetikus emellett átnézi jelenlegi fűtési rendszerét, és ahhoz illeszkedő elektromos kisegítő, vagy kiváltó megoldásokat javasol. Ennek költsége legfeljebb néhány tízezer forint, de segíthet elkerülni egy helytelenül tervezett rendszer akár több százezer forintos fölösleges költségét, vagy utólagos átalakítását. Ha elektromos fűtéssel kapcsolatban többet szeretne tudni, itt találja erről írásunkat.

Felülvizsgálat2020-02-28T08:24:54+02:00

A legjobb, ha saját áramszolgáltatójának minősített villanyszerelőjével konzultál (EON, elmű-émász). Keressen fogyasztási helyének megfelelő szakembert, és időpont egyeztetést követően beszélje meg vele, milyen teljesítményre van szüksége a jövőben szolgáltatójától. Mondja el neki, milyen fogyasztást szeretne napelemmel kiváltani (Így számolja ki áramszükségletés, ha fűtést váltana ki). Ha rendszere korszerű, lehet, hogy ennyi az egész, mert az a helyszíni felmérés alapján is megfelelőnek bizonyul. Ilyenkor az esetleges igénynövekedés miatt legfeljebb egy néhány tízezer forintos amperbővítésre számíthat. Ennek pontos költégeiről itt találja írásunkat.

Szabványosítás, korszerűsítés2020-09-14T09:36:33+02:00
Vezetékek cseréje
[milliós tétel lehet]

Ha házának elektromos vezetékei régiek, jellemzően a 90-es évek előtt kerültek kiépítésre, könnyen lehet, hogy nem bírják az esetlegesen nagyobb terhelést. Ezek a hálózatok jellemzően kisebb keresztmetszetű aluminium vezetékkel szereltek, amik a mai szabványoknak már nem felelnek meg. Egy fogyasztásnövekedéssel járó elektromos beruházáshoz előfordulhat, hogy újra kell vezetékezni a rendszert korszerűbb, nagyobb keresztmetszetű réz vezetékekkel. Egy ilyen korszerűsítés több százezer forint lehet, de milliós tételt is elérhet. Gondoljon bele, hogy ilyenkor házában a biztosítékszekrénytől az utolsó konnektorig, kapcsolóig mindenütt újrahúzzák a hálózatot, ami sok anyag, és még több munkaidő.

Alternatív hálózat kiépítése
[több százezer forint]

Ha jelenlegi rendszere ugyan korszerűtlen, de kialakítható egy független, korszerű hálózat, ez akár jóval költséghatékonyabb lehet, mint a teljes újravezetékezés. Ilyenkor tervezett nagyfogyasztóihoz (elektromos kazán, inverteres klíma, elektromos fűtőpanelek) új rendszer kerül kiépítésre, a megfelelő vezetékekkel, biztosítékszekrénnyel. Ez nem érinti a meglévő hálózatot, így ha nem is olcsón, de olcsóbban megvalósítható. Az anyagköltség ilyenkor kb. 100-200 ezer forint, amihez hasonló munkaköltség is társul.

Kapcsolószekrény szabványosítása
[60 000 – 100 000 Ft. ]

Ha kapcsolószekrénye elavult, régi, a biztosítékok korszerűtnek, cserélni kellhet, mielőtt napelemes rendszert tetetne fel. Lehet, hogy néhány tízezer forintból megússza, de régi házaknál előfordulhat, hogy akkora a “rendetlenség” a vezetékek és biztosítékok között, hogy komoly, akár 100 ezer forint körüli összegbe is kerülhet a szabványosítás. Ilyenkor új doboz kerül beszerelésre, és a bekötés felülvizsgálata függvényében új, vagy akár lényegesen több kismegszakító.

Mérőóra csere
[0 – 36 000 Ft.]

Ha régi, nem digitális mérőórája van, akkor mindenképp cserélni kell, a napelem rendszerekhet ugyanis kétirányba számláló mérőt kell felhelyezni. Ez követi, hogy mennyit használt szolgáltatója hálózatáról, és mennyit táplált be oda. A mérőóra cseréje 3x16A-ig ingyenes, efölött bruttó 36 195 Ft. Erre jön rá a minősített villanyszerelő kiszállási díja (8 500 Ft – 32A összteljesítmény alatt ingyenes).

Mérőóra doboz szabványosítása
[50 000 – 100 000 Ft. ]

Ha mérőóra doboza nem felel meg a friss szabványoknak, azt is cserélni kell. A doboz ára tág keretek között mozoghat, a pontos ára attól függ, milyen teljesítményt szolgál ki. A legolcsóbb esetekben nagyságrendileg 35 – 40 000 Ft-ba kerül, de komolyabb rendszerekhez akár ennél magasabbra is. Egy minősített villanyszerelő kiszállásával együtt ez ritkán áll meg 100 ezer forint alatt (a villanyszerelő kiszáll felmérni, papírozni, aztán még egyszer, megvalósítani).

Fogyasztási hely szabványosítása
[pár tízezer – pár százezer forint]

A mérőszekrény áthelyezése csak nagyon ritkán indokolt. Bár nehéz ebben az ügyben tisztán látni, mert a lehetőségeket befolyásolják a helyszín adottságai és a meglévő fogyasztási hely elhelyezése, illetve a rendelkezésre álló terület, ahova a szükséges beállásokat, biztosítékokat be kell építeni. A villanyszerelők szubjektív szempontjai is befolyásolhatják, hogy milyen megoldást javasol a szakember.

Szóba kerülhet a légvezeték csatlakozásának szabványosítása. Meg kell vizsgálni, hogyan rögzítették a vezetéket a házunk homlokzatára vagy a tetőre szerelt oszlopra. Például a ház homlokzatához “behúzott” légvezetéket általában egy kampóhoz rögzítik. Az új szabványok szerint ennek a kampónak tűzihorgonyzottnak kell lennie.

Ha Ön egyszerűen egy jó napelemes rendszert szeretne. És belefullad az információkba, ajánlatokba, mégsem tudja, mit válasszon... Keressen bennünket nyugodtan, segítünk!

Méreg János
Ügyvezető, Sunnytech Napelem

Ingyenes tanácsot kérek

2. Amper- és/vagy fázisbővítés

[a költség a tervezett bővítés mértékétől függ]

Fázis- és Amper bővítés Kalkulátor

1. Erről bővít
(pl 16, vagy 16-16-16)
2. Erre bővít
(csak 3 fázisra)
Ingyenes
32 Amper
(32A alanyi jogon jár)
Bővítés
0 Amper
0W » 0W
FIZETENDŐ
0 Ft
0 Amper bővítés

Meglévő mérőpont esetén minden teljesítmény váltáskor szükséges:

• vagy a mérőóra átprogramozása (8 500 Ft),
• vagy ha túl régi a készülék, akkor mérőóracsere (36 195 Ft).

3. Telepítés helyének rendbetétele

[a költség a telepítés helyének állapotától, alkalmasságától függ]

Tetőre telepítés
[akár több százezer forint]

A tetőre telepítéskor érdemes először végiggondolnia, nem tervez-e a jövőben tetőfelújítást, kéményépítést, tetőtéri ablak beépítést. Ha igen, még azelőtt célszerű ezeket elvégeznie, mielőtt napelemeket telepítene, hogy utólag ne kelljen már megbontania a rendszert. Költséget jelenthet a palatető cseréje, mert arra a cégek zöme – veszélyessége miatt – nem telepít. Fontos, hogy a gerendák, szarufák jó állapotban legyenek, hogy stabilan rájuk lehessen csavarozni a napelemek rögzítőkampóit. Ha korhadnak, porladnak, cserélni kell őket.

Földi telepítés
[akár több százezer forint]

A földre telepítés esetén meg kell vizsgálnia, hogy a kiszemelt terület alkalmas-e külön földmunka nélkül a telepítésre. A telek túl nagy lejtése, a földterület erős egyenetlensége esetén ki kell alakítani megfelelő tájolású, elegendően sima felületeket. Ha a területen cserjék, bokrok, fák vannak, azokat is ki kell vágni, hogy árnyékukkal ne rontsák az energiatermelés hatékonyságát.

4. Napelemes rendszer kiépítése, üzembe helyezése

[a költség a tervezett rendszertől függ]

A rendszerkiépítés költsége attól függ, mekkora teljesítményre van szüksége. A legkisebb rendszerek kb. 600 ezer forinttól indulnak, és kb. havi 3 ezer forintos számlát váltanak ki. Egy átlagos család fogyasztását egy kb. 1,8 millió forintos rendszer váltja ki, ami havi 16 ezer forint áramszámlát nulláz. Ha fűtésbe is be szeretne segíteni, akkor kb. 3,5 millió forintos napelemes rendszerrel számolhat, ami havi 36 ezer forint áramszámlát tűntet el. A kis rendszerek megtérülése kb. 12 év, a közepes rendszereké 8-10 év, a nagyobbaké 7-8. Ezek az árak és megtérülések csak nagyságrendiek, a pontos számokat az árajánlata tartalmazza. A rendszer telepítése általában 1-2-3 nap. A munkálatok lezárultával a kivitelező kiállítja a készre jelentési dokumentumot. Ezt kell beadnia szolgáltatójához. Időpont-egyeztetést követően minősített villanyszerelő végzi el az óracserét vagy -átprogramozást. A mérőóra cseréje 3x16A-ig ingyenes, efölött bruttó 36 195 Ft. Erre jön rá a minősített villanyszerelő kiszállási díja (8 500 Ft – 32A összteljesítmény alatt ingyenes). Átprogramozás esetén csak a kiszállási díj fizetendő.

Ha Ön egyszerűen egy jó napelemes rendszert szeretne. És belefullad az információkba, ajánlatokba, mégsem tudja, mit válasszon... Keressen bennünket nyugodtan, segítünk!

Méreg János
Ügyvezető, Sunnytech Napelem

Ingyenes tanácsot kérek
2020-11-16T13:25:12+02:00