Nemsokára áttérünk a szaldó elszámolásról a bruttó elszámolásra. Emiatt sokan bizonytalanok, hogy megéri-e egyáltalán egy ekkora, több millió forintos beruházás. Sok a pletyka, félelem, kevés a pontos információ. Annak nézünk most utána, mit jelent pontosan a szaldó elszámolás, mi a bruttó, és mit jelent, ha a kedvező szaldó elszámolás helyett bruttó elszámolásba kerülünk (2024-től fog változni a napelemes rendszerek termelésének elszámolása).

Mi a szaldó elszámolás?

Évi egyszer elszámolunk: (éves fogyasztás – éves termelés) x áramár. Ez a szám lehet pozitív is, és akkor befizetünk, vagy negatív, és akkor visszakapunk pénzt.
a termelt és fogyasztott mennyiség jól tervezett rendszer esetén közel azonos (persze ha többet termelünk a saját fogyasztásunknál, így sem járunk jól).

Mi a bruttó elszámolás?

Éves fogyasztás x áramár – éves termelés x átvételi áramár. Ebből csak az lóg ki, amit megtermelünk és azonnal elfogyasztunk. Azt ugyanis nem számolja a villanyóra sem. amit azonban nem akkor használunk fel, amikor megtermeltük, ott rosszabb feltételekkel számolhatunk el.

Tehát a bruttó elszámolással nyáron érdemes fogyasztani, amikor van áram napelemről. Mennyivel rosszabb a matek? A jelenlegi áramárak mellett mi 38 forintot fizetünk egy kWh-ért, míg a szolgáltatótól kilowattóránként csak ~14 forintot kapunk a plusz termelésünkért.

Mi a “gond”, ha a szaldóelszámolás helyett bruttóba kerülünk?

A baj az, hogy nem akkor fogyasztjuk a legtöbbet, amikor megtermeljük az áramot. A napelemek nyáron, és napközben termelnek a legjobban. De napközben nem vagyunk otthon, hogy elfogyasszuk a termelést. Ráadásul télen alig termelnek a napelemek, emiatt ha fűtünk is áramról, megintcsak akkor fogyasztunk, amikor mérsékelt hatásfokkal dolgozik a rendszerünk. A megtermelt, de fel nem használt áramért pedig sokkal kevesebbet fizet a szolgáltató, mint amennyiért nekünk adja az áramot.

Hogy néz ki a fogyasztás és a termelés nyáron?

Nyáron már kora reggeltől elkezdenek termelni a napelemek, teljesítményük délelőtt 8 óra körül már eléri a fogyasztásunkat. Napközben folyamatosan túltermelünk, amit nem tudunk elfogyasztani. Ezzel szemben a naplemente közeledtével és utána megint a szolgáltatótól kell megvennünk az áramot.

Hogy néz ki a fogyasztás és a termelés télen?

Télen ennél is rosszabb a helyzet: napközben rövidebb ideig, és sokkal kevesebbet is termelünk, mint amennyi a fogyasztásunk lenne. Szinte folyamatosan a szolgáltatótól vásároljuk az áramot. A videóban lévő grafikonon látszik, hogy a rendszerünk egész nap elenyésző mennyiséget termel.

Mennyit bukhatunk ilyenkor?

Vegyünk egy 5kWp-s rendszert, ami elég elterjedt átlagos méret. Ez havi ~18 ezer, évi kb 220 ezer forintot termel. Ez ~5800kWh, amit szaldóelszámolásban pont ennyiért tudunk elszámolni a szolgáltatóval.

Ennek jó 2/3-át április elejétől szeptember végéig termeljük, ebben az időszakban 150 ezer forintot kellene összehoznunk (~3800kWh). Bruttó elszámolásban ha a termelésünk felét azonnal elfogyasztjuk (de valószínűleg nem fogjuk), akkor a felét 38 forinttal számolja a szolgáltató. Ez ~72 ezer forint. A másik feléért azonban már csak 26 ezer forintot kapunk. Vagyis ~50 ezer forintot veszítünk, az elszámoláskor ennyit be kell majd fizetnünk. 220 ezer helyett csak ~170 ezret hoz a rendszer. Ez 80%. így a megtérülés 9.3 évről 11.7 évre nő.

Mit mond a jogszabály pontosan?

Az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldó elszámolás) változatlanok maradnak.

Mit tehet, hogy szaldóelszámolásban maradjon?

  • Lépjen időben: 2024 előtt építse meg napelemes rendszerét (engedélyezés 3-4-5-6 hónap is lehet, figyeljen, nehogy emiatt csússzon ki).
  • Megfelelő invertert válasszon – ez a rendszer lelke, ha változik, újra kellhet engedélyeztetni, ami új szerződést jelent. Ezért legyen hosszú garanciaideje, vagy legyen jól szervizelhető.
  • Ha lehet, ne használjon fel támogatást. Bruttó elszámolásba kerül, ami csak akkor éri meg, ha olyankor fogyaszt, amikor termel.

Biztosan benne lehet maradni a szaldóban?

Mi van, ha mégis megszűntetik 2024 után pár évvel? Ma még semmi sem biztos. A kormány energiapolitikája értelmében azonban valószínű, hogy akik szaldóban maradtak, továbbra is maradhatnak. Enélkül aligha valósítható meg az a merész elképzelés, hogy 2030-ig 2,000MW új napelemes rendszer épüljön az országban.